Slon - Martin Suter

Z originálního názvu: Elefant
Spisovatel: Martin Suter
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Metafora
Hodnocení: 4/5
Recenzní výtisk

You picked a fine time time to leave me,  Lucille.

Slovo autora: A svojí dceru Anu prosím za pochopení, že jí nikdy nedaruji malého růžového slona.



Udělali byste pro slávu a peníze cokoliv? Nebo by Vás spíše lákalo stát se bezdomovcem? 

Metafora mi nabídla recenzní knihu, na které bylo napssáno "spekulace s velkými penězi". Jelikož mě společnost lidí, která žije materiálně bohatý život a zároveň i myšlenky těchto lidí, tak jsem si řekla, že si knihu přečtu a budu i mezi prvními. Jelikož kniha vychází až 13.9. 

Kniha mi dala ale úplně něco jiného, než jsem čekala... a po dočtení mě doslova zlomila. 

Knižní hrdina Roux je inženýr, který dělá pokusy na slonech v laboratoři a jedním z nich byla i slonice z cirkusu, které se narodilo  růžové slůňátko. Kaung je zaříkávač slonů a jeho posláním je malé růžové slůně ochránit. 
Pak tu máme bezdomovce Schocha, který chodí spát na jeho obvyklé místo v jeskyni, kde ono růžové slůně nalezne....svítit! Samozřejmě má pochybnosti, které by měl asi každý, šálí ho zrak? Je tak opilý, že má halucinace? Ne, ten slon je opravdu živý a vyzařuje růžové světlo!

Kde se tato bytost vlastně vzala a jak přesně vznikla? To je otázka. V příběhu se dozvíme podstatu příběhu, ale i nechutnost lidské společnosti...



Během čtení této knihy jsem nic neočekávala, chvíli jsem byla překvapená jako Shoch a chvílemi znechucená, co lidi dokážou na své cestě za pomstou nebo slávou. 

Díky autorovi jsem i pochopila, že se bezdomovcem může stát kdokoliv, kdykoliv a dokonce i svou vlastní vůlí. Chování onoho bezdomovce mě velmi mile překvapilo. Obdivuji autora, že to dokázal tak dokonale napsat. I ten smrad co popisoval jsem si dokázala představit, ale zároveň i tu čistou lásku a soucit, jimiž Shoch oplývá. 
Knížka má pouze přes 200 stran, takže neočekávejte rozsáhlý román, ale spíš podnět k zamyšlení.

Proč jsem dala knize 4/5? Chybělo mi vědět víc o hlavních hrdinech. Chápu, že se autor věnoval lidské společnosti jako celku, ale líbilo by se mi tam víc prvků romantiky nebo popis životů dalších hrdinů. Možná bych pak Rouxe pochopila víc a měla s ním slitování. To už jsem ale nemohla posoudit.

V Metru jsem se tak rozbrečela, že si dvě paní přede mnou o mně začaly povídat ve francouzštině, přičemž se na mě tak lítostně podívali... A začala jsem brečet i po dočtení knihy, byla jsem tak zlomená, že jsem na chvíli autora ze srdce nenáviděla.



Doufám, že Vám moje recenze dává smysl, ale jsem tak slabá, abych Vám to pořádně popsala. Nebo řekla. Užijte si moje knižní video, kde Vám tutu knihu doporučuji a dejte mi vědět, zda se na knihu těšíte a chystáte se přečíst. 
Ještě jednou děkuji Metafoře za poskytnutí recenze a autorovi, že mě dokázal zlomit, ale zároveň ukázat správnou cestu.




Knihu si můžete koupit na kliknutí loga




4 komentáře

  1. Takéto knihy milujem! Majú čo ponúknuť, sú hodnotné a to najdôležitejšie, nútia ťa zamyslieť sa :) Nuž, tak ja sa na knižku určite pozriem, veľmi sa mi z tvojho podania zapáčila, takže ďakujem veľmi pekne za tip♥♥♥ Och, a nedá mi nepochváliť fotky...sú PREKRÁSNE a úžasne dotvárajú celkový vizuál recenzie, krása♥^.^♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je strašně super, že jsem tě na knihu nalákala <3 A děkuji za chválu fotek.. Doufám, že si brzo knížku přečteš :) A ještě jednou děkuji za krásný komentář <3 Měj se krásně!!

      Vymazat
  2. Moc hezké fotky :) Kniha vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.