Dánská dívka - David Ebershoff

Filmové vydání
Z originálního názvu: The Danish girl
Spisovatel: David Eberhoff
Rok vydání: 2011/2016 cz
Vydání druhé
Počet stran: 376
Nakladatelství: Domino

Dánská dívka dokázala změnit pohled na všechny transcendery. Nikdy jsem proti téhle komunitě nic neměla a myslím si, že po přečtení nebo alespoň shlédnutí filmu ho nebudou mít ani ostatní.

Dánská dívka ve mě zanechala tolik bolestí, smutku a zranění. 



Píše se rok 1925 v Kodani, hlavního města Dánska, kde žijí dva malíří, Gréta a Einar Wegnerovi. Gréta maluje portréty zatímco Einar kreslí krajiny. Jednoho dne Gréta poprosí manžela ,aby ji asistoval při dokončení portrétu, což zahrnuje navlečení si punčoch a obléknutí šatů. Einara to zpočátku zaskočí, ale co by nakonec pro svou milovanou manželku neudělal? V ten okamžik se oběma změní život. Einarovi se oblékání do ženských šatů zalíbí, Gréta to přehlíží a nezazlívá mu to. Jednou dokonce manželům přijde pozvánka na ples a Grétu napadne bláznivost - udělat z Einara Lily. Z nevinné hry se v ten okamžik stane nelítostný a marný souboj o udržení manželského vztahu.

Zpočátku hra, ke konci drama.

Kniha vs Film. 

Po přečtení knihy jsem se hned vrhla na film, a musím vám říct, že se mi tento krát film líbil víc než kniha. Za prvé v knize bylo přespříliš marmelády, která tam být nemusela. Film mi naopak ukázal, jak moc se ti dva až do konce milovali, a hlavně Gréta Einara. Vlastně ho milovala tak moc, že si to málokdo dokáže představit nebo si to v životě zažít. Zážitek z filmu byl prostě úžasný. Film mě dokázal rozbrečet, kniha jen zesmutnit.

Tento příběh byl tak emotivní a silný, že se na něj nepůjde dát zapomenout. Obdivuji herce Eddieho Redmayna, protože postavu dokázal dokonale ztvárnit a vcítit se do role transcendera a je jen velká škoda, že nevyhrál Oskara.

Četl někdo knihu nebo viděl film? A jaký je váš názor.

Hodnocení ****

Mějte se krásně vaše C.

Okomentovat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.