Papírová labuť - Leylah Attar

Z originálního názvu: The Paper Swan
Spisovatelka: Leylah Attar
Rok vydání: 2017/2015
Nakladatelsví: Moba
Hodnocení: 5/5
Recenzní výtisk

Černá je absolutní, nepropustná. Černá pohltí všechny barvy. Jestli spadnete do černé, celé vás spolkne.



Naše hlavní hrdinka Skye Sedgewicková je tatínkova holčička a rozhodně je to rozmazlený fracek. V den jejích narozenin si vezme její Louboutinky, myslí na Jimmoho Choo, Toma Forda a Michaela Korse, pak najednou dostane u auta takovou ránu do hlavy, že si ani nestihne uvědomit, co se děje. Bohatá Skye Sedewicková je unesená. 

Během jejího únosu se dozvídáme o její minulosti, a přitom s ní zažíváme velkou paniku a hrůzu, co se zrovna odehrává. Neví, proč jí unesli, neví, co se s ní stane a proč si vybrali zrovna jí. Jedniné, co Sky ví je, že její únosce má kvalitní boty, rád dělá zvuky ve stylu křup, křup a jmenuje se Damian.

Příběh se netočí jen okolo Sky, ale také okolo Damiana. Šílenec se nestane hned šílencem, všechno má své důvody. O Damianovi se  tak dozvídáme co je vlastně zač a proč si vybral za oběť zrovna Sky. 



Hned po otevření knihy mě příběh tak pohltil, že jsem zapomněla jít i do školy. Hned jsem se do knihy začetla a užívala si každou stránku, řádek, větu a slovo. Autorka je neuvěřitelná. Cítíte se v pasti stejně jako Sky a prožíváte s ní muka. Hlavní hrdinku jsem si oblíbila stejně, jako jsem si oblíbila i Damiana. Byla jsem trochu zvrhlá, když jsem byla v euforii z toho, jak jí ubližoval, vytrhal jí vlasy, mlátil jí, cítila jsem její bolest, ale i vzrušení. Už hned od začátku se mi líbila představa, že by ti dva mohli být spolu. Zvrácená představa, že?.. 

Běhen čtení prožívátě napětí i trochu té romantiky, chvílemi se můžete i dokonce rozbrečet. Autorka u mě vyhrává na plné čáře, dlouho jsem měla to nutkání číst knihu až do noci a zjistit, jak to vše dopadne, říkala jsem si, že by ta kniha vůbec nemusela skončit.

Když oponeme samotný příběh, měli bychom se podívat hlouběji a něco si z toho i odnést. Lidi si na první pohled umí udělat obrázek jeden na druhého. To ale může být klamná představa. Damian jde za pomstou, za vzpomínkou, kterou v dětství prožil, a která ho pronásleduje. Udělal si jen obrázek toho, jak to vnímal on. Opakem je zas to, že co stalo, mělo nějaký důvod, ale to už zlomený člověk plný zlosti a nenávisti nevidí. 

Ten kdo má rád napětí, násilí, smutek a radost, tak si knihu určitě přečtěte, zaplaví Vás plno emocí a jen tak se od ní neodtrhnete. 
Děkuji nakladatelství Moba za úžasný zážitek a určitě si ji přečtu ještě jednou!


Knihu si můžete přeobědnat na kliknutí loga

4 komentáře

  1. Obal knihy má krásny dizajn :) Tento žáner mám veľmi rada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kniha je celkově dokonalá, jak vzhledem tak i obsahem <3

      Vymazat
  2. Ja túto knihu zbožňujem! A strašne sa teším, že bude v preklade. Pre mňa jedna z mála srdcoviek <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlím, že bych si jí pořídila v Aj :D Když jsem už četla v čj. A kniha je fakt dokonalá <3

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.